LKS Gołuchów

Seniorzy

Oświadczenie LKS Gołuchów

Szanowni Państwo, Kibice LKS Gołuchów, Piłkarska Brać z Wielkopolski

Klub LKS Gołuchów jest najbardziej rozpoznawalnym zespołem nie tylko na terenie Ziemi Pleszewskiej ale również południowej Wielkopolski. Klub powstał w 1946 roku, a zatem rok 2021 miał być rokiem jubileuszowym dla Gołuchowa i Gołuchowskiego społeczeństwa piłkarskiego. Wyjątkowym rokiem jubileuszowym, gdyż po raz pierwszy w historii zespół seniorów miał wystąpić na szczeblu rozgrywek III ligowych.

Ktoś z Państwa pewnie powie, że awans ten uzyskał w wyniku pandemii, ale czy w sporcie nie jest tak, że na sukces pracuje się przez całe życie, czy też przez cały sezon tak jak w przypadku piłki nożnej. Każdy zespół występujący na szczeblu rozgrywek wojewódzkich czwartej ligi wielkopolskiej, mógł zostać liderem po rundzie jesiennej i znaleźć się na miejscu Naszego Klubu.

Pomimo, że nie nigdy nie było łatwo, gdyż zawsze brakowało odpowiednich środków finansowych, LKS Gołuchów przez kolejne lata rozwijał się. Dzięki ogromnemu entuzjazmowi oraz zapałowi do pracy trenerów, zawodników oraz miłośników sportu, udało się klubowi wypracować odpowiednią markę. Efektem tej ciężkiej i wytężonej pracy jest istniejący po dzień dzisiejszy nasz klub.

W ostatnim czasie na portalach piłkarskich ukazały się artykuły dotyczące naszej drogi, której efektem końcowym miało być uzyskanie licencji na grę w III lidze. W tym miejscu chcemy podkreślić, że przedstawione tam fakty są szczerą prawdą o krokach jakie podejmowaliśmy jako Klub, aby uzyskać licencję na grę na boisku w Gołuchowie. Przedstawione do wglądu dokumenty jednoznacznie pokazują niedociągnięcia pierwszej instancji licencyjnej i przekłamania dotyczące stanu faktycznego infrastruktury piłkarskiej w Gołuchowie. Decyzja drugiej instancji o podtrzymaniu stanowiska, iż Klubowi naszemu licencja nie należy się, wydaje się tym bardziej dziwna, iż nikt z członków komisji Kujawsko – Pomorskiego Związku Piłki Nożnej nie przyjechał na kontrolę lub chociażby zadzwonił w tej sprawie po pierwszym odwołaniu, lecz jedynie bazował na opinii pierwszej wizyty osób, którzy dokonali kontroli naszego stadionu i umieścili nie prawdę w piśmie komisji licencyjnej z Pomorskiego Związku Piłki Nożnej.

Odnosząc się do oświadczenia Wielkopolskiego Związku Piłki Nożnej o nieprzyznaniu Naszemu Klubowi licencji na grę w III lidze: nie jest prawdą, iż Związek kontaktował się z Klubem na początku roku w osobie Prezesa i informował nas o brakach w infrastrukturze. Prawdą jest fakt, że Związek nie pomógł Klubowi w uzyskaniu licencji na grę w III lidze na boisku w Gołuchowie, lecz sugerował cały czas, aby wskazał boisko zastępcze. Nawet przyjazd Prezesa Pawła Wojtali z osobą towarzyszącą na kontrolę obiektu piłkarskiego w Gołuchowie, pozwalał przypuszczać, iż po zapewnieniach „że Prezes zrobi wszystko, abyśmy tę licencję otrzymali” jest szansa na historyczne mecze III Ligi w Gołuchowie.

Jednocześnie chcemy oświadczyć, że mimo opinii jakie pojawiły się w mediach społecznościowych, jako klub LKS Gołuchów nie mamy żalu oraz kibicujemy Klubowi Sportowemu Unia Swarzędz w staraniach o uzyskanie licencji na grę w III lidze oraz na powodzenie w samych rozgrywkach.

Przyszłość należy do nas!

Plany sportowe nie kończą się na osiągniętym szczeblu rozgrywek. Będziemy  stale podnosić potencjał sportowy i organizacyjny Klubu. Nie oszukujmy się, w pewnym momencie wszyscy zostajemy sami ze swoimi problemami. Jesteśmy sami, bo odpowiedzialność za siebie ponosimy indywidualnie, bo ostateczne, osobiste decyzje rozstrzygamy w głębi duszy, podejmujemy je zgodnie z własnym sumieniem i sami się przed sobą z nich rozliczamy. I to jest najlepsze możliwe rozwiązanie na życie.  Mamy olbrzymią nadzieję, że wspólnie z całym środowiskiem piłkarskim Ziemi Gołuchowskiej, idąc z przysłowiem na ustach „Umiesz liczyć, licz na siebie– osiągniemy sukces.

Z pewnością sytuacja w jakiej się znaleźliśmy to dla Nas zimny prysznic z którego należy wyciągnąć wnioski.

NASZ SUKCES TO RÓWNIEŻ WASZ SUKCES !!!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ